Modernistyczne wnętrza ASTERII

Inwestycja ASTERIA coraz większymi krokami zmierza ku końcowi. Oba budynki pięknie prezentują się i świetnie uzupełniają skrzyżowanie ulic Legionów i Mikołaja Kopernika na gdyńskim Wzgórzu Świętego Maksymiliana. Niemalże nieustannie prowadzone są ostanie prace wykończeniowe. Z zewnątrz widoczne są prace nad tzw. małą architekturą. Odnowiono, a w zasadzie zbudowano ponownie schody terenowe łączące ulicę Gabriela Narutowicza z ulicą Mikołaja Kopernika na wysokości wejścia do budynku N. Położono nowy chodnik wzdłuż budynków od strony ulicy Mikołaja Kopernika i powstaje tu przystanek autobusowy, który na czas budowy przesunięto w inne miejsce. Ponadto wzdłuż ulicy Mikołaja Kopernika pojawią się ogólnodostępne miejsca postojowe, dzięki czemu parkowanie będzie znacznie przyjemniejsze i wyeliminuje kwestię stojących pojazdów na poboczu drogi.

Wyrosły też piękne graby (Carpinus betulus L), czyli drzewa liściaste z rodziny brzozowatych pochodzące z Euroazji. Grab pospolity to wysokie drzewo o szerokiej i gęstej koronie, jajowatego pokroju. Latem jego mają ciemnozieloną barwę, jesienią przebarwiają się na intensywnie żółty kolor, następnie brązowieją i, co ciekawe, pozostają na drzewie całą zimę, aż do wiosny. W kolejnych dniach teren będzie się coraz bardziej zazieleniać trawą oraz roślinami ozdobnymi by przyszli mieszkańcy wracając do domu mogli cieszyć wzrok przyjemnym otoczeniem.

Zaglądając do wnętrz ASTERII  łato dostrzec, że korespondują kolorystycznie z nowoczesną bryłą. Podłoga w holach wejściowych oraz korytarzach części wspólnych pokryta została pięknym włoskim gresem rektyfikowanym o wymiarach 80×80 cm, co nadaje wnętrzom współczesnej elegancji. Wprawne oko wyłapie subtelną różnicę w kolorystyce. W budynku K zastosowano gres Florim Industrial Ivory, który jest nieco jaśniejszy niż Florim Industrial Steel, który pokrywa posadzki budynku N.

Ściany korytarzy obu budynków ozdobiono tapetą strukturalną, która jest stuprocentowo naturalna i przyjazna dla środowiska gdyż wyprodukowana została bez użycia pianek PCW, winylu czy innych tworzyw sztucznych. Atrakcyjna struktura tapety zachowuje swoją stabilność przez długie lata, nawet po wielokrotnym malowaniu, dzięki specjalnej metodzie wytłaczania. Dodatkowo tapeta wykazuje zdolność do regulacji wilgotności i przepuszcza powietrze – dzięki czemu stanowi idealną podstawę dla zdrowych pomieszczeń. Drzwi wejściowe do mieszkań oraz uzupełniające je portale są w kolorze bieli więc delikatnie wysuwają się na tle jasnych ścian.

Wyraźnie natomiast wybija się frontowa ściana windy, którą pokrywają grafitowe wielkoformatowe płyty gresowe Florim Industiral Plomb. Ten efekt zastosowano również na ścianach w przedsionkach. Ciemne kafle wyłożono też na schodach, a dodatkowo szyku nadały czarne barierki, docelowo zakończone drewnianym pochwytem w kolorze głębokiej czerni. Warto zaznaczyć, że wielkie połacie okien, przy których umiejscowiono biegi schodowe, sprawiają, że klatki są doskonale doświetlone i wchodząc pieszo do swojego mieszkania można podziwiać widok za oknem. Dla wzmocnienia efektu zastosowano nowoczesne lampy o prostej formie, które idealnie podkreślają wysmakowany design i czystość form. Wszystkie te zabiegi dekoratorskie z założenia miały subtelnie nawiązać do konwencji modernistycznej, tak charakterystycznej dla Gdyni i wielu naszych inwestycji.

FacebookYoutube